Hari Ibu...

salam..
entry ni agak terlewat..namun sebenarnya tiada istilah hari ibu, hari bapa dalam Islam. Hari-hari adalah hari ibu dan hari bapa. Mungkin pihak barat mencipta hari ibu, bapa, dan macam-macam lagi untuk mengenang jasa mereka..
Apa pun, saya ingin berkongsi dengan anda semua ucapan selamat hari ibu yang saya terima baru-baru ini (anak-anak x ucap hari ibu pun..kuikui)

1. KEHEBATAN SEORANG ANAK LAHIR DARI SEORANG IBU YANG TABAH.
KEMENANGAN SEORANG ANAK ADALAH KERANA SEORANG IBU YANG TIDAK PERNAH MENYERAH.
SYURGA MENJADI RENDAH DI TELAPAK KAKI KERANA KAU IBU YANG SENTIASA MENJAGA AMANAH..


2. SELAMAT HARI IBU BUAT IBU-IBU YANG HEBAT,
YANG BERKORBAN NYAWA MELAHIRKAN ZURIAT,
DI TANGANMU BERKAT DAN SYAFAAT,
UNTUK SI ANAK MENJULANG DARJAT.


Ucapan hari ibu sedikit sebanyak menyebabkan saya kembali bermuhasabah sejauh mana amanah sebagai ibu sudah terlaksana. Kekadang tertewas dengan tekanan emosi dan kondisi badan yang letih pulang dari bekerja. Kerenah anak kecil yang tidak terduga dek akal seringkali mengundang nafsu amarah yang menjelma tanpa jemputan. Namun, kewarasan akal perlu segera diseimbangkan dengan keimanan dan ketaqwaan. Anak kecil itu hanya inginkan perhatian!! bersabarlah wahai ibu kerana mereka adalah amanah Allah dan menjadi saham kita di akhirat kelak.

p/s: Selamat Hari Ibu buat bonda tercinta yang berjaya mendidik ketiga-tiga anaknya dengan cemerlang. Kini baru saya tahu bukan mudah menjadi seorang ibu apatah lagi ibu yang bekerja..semoga Allah merahmati bonda dan mempermudahkan segala urusan kami dunia dan akhirat.amin


0 ulasan:

Copyright © 2016 LaKarAn haTi and Blogger Themes.